Sunday, October 4, 2009

KEPELBAGAIAN TEKNIK PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN KOMPONEN SASTERA.


Pengajaran dan pembelajaran komponen sastera (komsas) selalunya tidak menyeronokkan dan biasanya membosankan murid. Mengapakah keadaan ini berlaku?. Terdapat beberapa masalah yang dihadapi oleh guru dan murid dalam pengajaran dan pembelajaran komponen sastera. Satu daripada alasannya ialah guru tidak mendapat pendedahan tentang teknik pengajaran dan pembelajaran komsas. Selain itu, guru tidak berminat dengan sastera dan tidak memiliki kemahiran tentang sastera. Guru juga tidak berkeupayaan untuk menunjukkan contoh kepada murid tentang cara-cara karya sastera itu dipersembahkan. Bagi murid pula, mereka selalunya kurang berminat dengan KOMSAS kerana teknik penyampaian guru itu sendiri yang membosankan. Guru tidak menggunakan bahan bantu belajar untuk menarik minat murid dan guru biasanya mengggunakan teknik yang konvensional (cara lama) dan tidak berpusatkan murid. Oleh sebab itu, guru-guru haruslah menukar teknik pengajaran dan pembelajaran KOMSAS yang kurang menarik seperti yang diamalkan sebelum ini. Teknik yang dicadangkan ini juga berpusatkan murid dan menggalakkan mereka menggunakan bakat, kreativiti dan pengetahuan sedia ada murid dalam menjalankan aktiviti di dalam kelas (Mohd Khir Kassim, http://khirkassim.blogspot.com. Tarikh capaian: 19 Ogos 2009).
Teknik pengajaran dan pembelajaran komsas yang dimaksudkan adalah seperti teater pembaca, teater bercerita, persidangan meja bulat, monodrama, balang kaca, stesen, kerusi panas, peta minda, improvisasi dan adaptasi (http://nsrajendran.tripod.com/Papers/sasteraHOTskills.pdf . Tarikh capaian: 20 Ogos 2009).
Melalui teater pembaca dapat melibatkan beberapa orang murid yang membaca skrip sesebuah cerita di hadapan kelas. Teknik teater pembaca pula mengutamakan penggunaan suara, sebutan, gerak badan dan mimik muka sahaja. Membantu penonton (murid) memahami, menghayati dan merasakan cerita itu seolah-olah sedang berlaku di hadapan mereka. Murid lain boleh mencatat maklumat penting berdasarkan aktiviti yang dijalankan.Teknik ini sesuai untuk genre drama, cerpen, dan prosa klasik.
Teater Bercerita melibatkan seorang pencerita dan digabungkan dengan beberapa orang pelakon. Pencerita akan menyampaikan cerita, dan pelakon beraksi mengikut watak dalam cerita tersebut. Guru atau murid boleh menyediakan skrip terlebih dahulu. Murid lain boleh mencatat maklumat berdasarkan arahan guru.Teknik ini sesuai untuk genre drama, cerpen, novel, dan prosa klasik.
Persidangan meja bulat merupakan perbincangan yang dilakukan secara berkumpulan. Perbincangan berfokus pada isu yang ditetapkan oleh guru. Seorang murid menjadi ketua untuk mempengerusikan perbincangan dan seorang pencatat. Semua anggota kumpulan mesti memberi pendapat semasa perbincangan dijalankan. Wakil kumpulan akan membentang dapatan atau hasil perbincangan. Masa perbincangan 15 – 20 minit. Guru memantau dan membimbing kumpulan semasa perbincangan dijalankan. Teknik ini sesuai untuk semua genre sastera.
Monodrama ialah satu teknik lakonan yang dilakonkan oleh seorang pelakon (murid). Pelakon mesti menghayati watak yang dipilih. Pelakon berusaha untuk meluahkan rasa hati supaya dapat menjelaskan peranan dan tindakan watak dalam sesuatu karya. Berdasarkan lakonan itu, murid lain dapat menilai perwatakannya dan perwatakan individu lain. Teknik ini sesuai untuk genre drama, cerpen, novel, dan prosa klasik.
Balang kaca memerlukan seorang murid berlakon sebagai watak utama. Murid-murid lain berlakon sebagai watak-watak lain dan mengelilingi watak utama. Watak-watak lain memberi pandangan terhadap watak utama. Watak utama tidak bercakap tetapi boleh memberi respons melalui mimik muka, dan gerak tubuh. Teknik ini sesuai untuk genre drama, cerpen, novel, dan prosa klasik.
Kerusi Panas berkenaan seorang murid dikehendaki memainkan peranan sebagai satu-satu watak. Murid berkenaan duduk di kerusi di hadapan kelas. Murid-murid lain mengajukan pertanyaan berkaitan perwatakan watak berkenaan. Murid yang duduk di kerusi mesti menjawab soalan sebagai watak yang sedang dilakonkannya. Murid lain mencatat perwatakan watak-watak dalam Lembaran Pengurusan Grafik (LPG) yang disediakan. Teknik ini sesuai untuk genre drama, cerpen, novel, dan prosa klasik.
Seterusnya, Improvisasi iaitu aktiviti lakonan secara spontan yang mengisahkan kejadian, peristiwa atau situasi sebenar. Aktiviti ini dijalankan dalam kumpulan antara 2 hingga 5 orang murid. Mereka diberi masa 10 hingga 15 minit untuk berfikir dan menyusun dialog. Teknik ini sesuai untuk genre drama, cerpen, novel, dan prosa klasik.
Teknik peta minda mengkehendaki murid mencatatkan maklumat tentang sesuatu aspek dalam bentuk peta minda. Peta minda boleh disediakan oleh guru lebih awal atau murid sendiri membina peta minda itu. Teknik ini sesuai untuk semua genre sastera.
Adaptasi pula berkaitan murid mencipta karya dalam bentuk genre lain berdasarkan sesuatu genre. Misalnya, menulis pantun atau syair berdasarkan cerpen; menulis skrip drama berdasarkan sajak atau menulis sajak berdasarkan novel. Teknik ini dapat mempelbagaikan kemahiran dan meningkatkan kreativiti murid. Teknik ini sesuai untuk semua genre sastera. Guru-guru boleh mencuba teknik-teknik yang telah dikemukakan tadi semasa mengajarkan komsas di dalam kelas. Semoga teknik tersebut tidak membosankan murid malahan boleh menarik minat dan perhatian mereka untuk mempelajari komsas dan sastera secara amnya. Di samping itu, pakar-pakar kemahiran belajar mengatakan bahawa pengajaran dan pembelajaran yang berkesan ialah pengajaran dan pembelajaran yang menarik. Pembelajaran yang menarik pula sudah tentu akan meninggalkan kesan yang mendalam terhadap pengetahuan murid. Diharapkan juga agar minat murid-murid tersebut disuburkan oleh guru yang mengajarkan komsas dengan memberikan bimbingan bukan sahaja untuk mengkaji aspek sastera malahan berupaya untuk menghasilkan karya sastera seperti sajak, pantun, gurindam, cerpen dan novel (http://nsrajendran.tripod.com/Papers/sasteraHOTskills.pdf . Tarikh capaian: 20 Ogos 2009).

2 comments:

 1. cikgu.....
  banyak teknik pengakaran komsas yang cikgu nyatakan di sini. bagus.
  adalah lebih baik sekiranyanya cikgu nyatakan dengan lebih terperinci kewajaran atau kebaikan memilih teknik tersebut untuk P&P.

  sekian,

  S

  ReplyDelete
 2. nota yang sangat membantu... terima kasih

  ReplyDelete